Kunnen wij u van dienst zijn?
Hypotheken.
Pensioenen.
Sparen.
Rekenmodules.
Online verzekeren.
Verzekeringen.
Nieuws.
Abonnementen.
Informatie bij het nemen van
de juiste beslissing.
Lees meer...
Wijzer in geldzaken
uw wens... maakt Ons advies
0181-321000

© Den Rooijen Hypotheken & Assurantiën    KvK Rotterdam  24401689     AFM vergunningnummer  12015940    KiFiD  300.010.7

Delen

Fiscale aspecten eigen woning

Bij de aanschaf van een eigen woning of het oversluiten van een eigenwoninglening spelen vele fiscale aspecten een rol. Deze aspecten komen hier in het kort aan bod.

 

Eigenwoninglening

Een lening die is aangegaan voor de aanschaf, de verbetering en/of het onderhoud van een eigen woning kan worden aangemerkt als eigenwoninglening. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met de zogenoemde bijleenregeling en de 30 jaarstermijn.

 

Bijleenregeling

Vanaf 1 januari 2004 kan de renteaftrek voor de woning worden beperkt door de bijleenregeling. Uitgangspunt van deze regeling is dat u bij verhuizing naar een duurdere woning de overwaarde van de oude woning in de nieuwe woning moet steken. Wordt voor de overwaarde toch een lening afgesloten dan zal dit deel aan box 3 worden toegerekend.

 

Hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar

Naast de bijleenregeling geldt er nog een beperking: heeft u de hypotheek na 30 jaar niet helemaal afgelost, bijvoorbeeld omdat u een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten, dan kunt u de hypotheekrente na deze 30 jaar niet meer aftrekken.

 

Als u een bestaande eigenwoninglening oversluit in een nieuwe eigenwoninglening, dan eindigt de renteaftrek 30 jaar na aanvang van de oorspronkelijke lening. Als de nieuwe lening hoger is dan de oorspronkelijke, geldt voor het extra geleende bedrag opnieuw de periode van 30 jaar, tenzij u dit bijgeleende bedrag besteedt aan consumptieve uitgaven. In dat geval is de rente helemaal niet aftrekbaar.

 

Hypotheek op basis van een kapitaalverzekering

Veel hypotheekvormen, zoals de leven- en spaarhypotheek, zijn gekoppeld aan een kapitaalverzekering. Zo kunt u onder bepaalde voorwaarden belastingvrij sparen voor de aflossing van uw hypotheek.

 

Rente over leningen van consumptieve uitgaven zijn niet meer aftrekbaar

Sommige mensen gebruiken de overwaarde van hun woning voor bepaalde consumptieve uitgaven, zoals een auto of een boot. De rente en kosten over leningen voor dit soort uitgaven zijn niet aftrekbaar in box 1. Dergelijke leningen worden toegerekend aan box 3 en komen in mindering op uw vermogen, waardoor u minder vermogensrendementsheffing betaalt.

 

Uw adviseur

Uw adviseur vertelt u in heldere bewoordingen welke invloed de belasting op het bezitten van een woning heeft. Klik hier voor meer informatie of neem contact op met een van onze adviseurs.

 

Voor meer informatie over het belastingstelsel kunt u terecht op de website van de belastingdienst.